ליטא תחת המשטר הסובייטי הייתה מדוכאת במובנים רבים בינם הגבלת חופש התנועה, שימוש בשפה הרוסית כשפה הרשמית במדינה, איסור קיום פולחן דתי ועוד. היסטוריונים ליטאים מתארים את תקופת השלטון הסובייטי כתקופה בה העם הליטא הוכה, הושפל ונרדף ע"י השלטונות הסובייטים שדיכאו כל ניסיון של הליטאים, ולו הזעיר ביותר, להחזיק בזהות לאומית. מצב זה נמשך מראשית הכיבוש הסובייטי בשנות ה-40 ועד הצהרתו של מיכאל גורבצ'וב, שליט ברית המועצות בשנת 1985, אודות רפורמות בשלטון (פרסטרוייקה).
מרגע זה החלו להתעורר קולות מתחזקים בקרב רבים מבין היושבים בליטא הסובייטית שקראו להינתקות ולעצמאות. ההיסטוריה המפוארת של ליטא כאחת מהאימפריות הגדולות באירופה, יחד עם תרבות לאומית וזהות לאומית מעוצבת ומגובשת, הביאו אותה להיות המדינה הבולטת ביותר מבין המדינות הבלטיות ברצונה להינתק מכבלי השלטון הסובייטי.
בשילוב כוחות יחד עם גורמים לאומנים בלטביה ובאסטוניה, החלו המדינות להתקומם בדרכים לא אלימות כנגד המשטר הסובייטי. בולטת במיוחד הפגנת "הדרך הבלטית" – שרשרת אנושית שכללה רבבות ליטאים, לטבים ואסטונים אשר החזיקו ידיים ויצרו מעין חומה כנגד השלטון הסובייטי- שרשרת אנושית זו נמתחה מטאלין, בירת אסטוניה, דרך ריגה, בירת לטביה ועד וילנה- לאורך 600 ק"מ.
הפגנת "הדרך הבלטית"
לאחר שורה של שינויים בחקיקה הליטאית, בתאריך ה-11 במרץ 1990, הכריזה ליטא על עצמאותה ולאחר מכן, יחד עם המדינות הבלטיות לטביה ואסטוניה פעם נוספת ב-6 בספטמבר 1991. בין שתי הכרזות אלו, ניסה השלטון הרוסי לפעול בדרכים אלימות בכדי לבטל את ההכרזות הללו (ואף 14 אזרחים לא חמושים ליטאים נהרגו במאבק זה). במהרה, האו"ם על מרבית מדינותיו הכירו בעצמאותה של ליטא והייתה היא שוב למדינה חופשית ועצמאית.
מראשית הקמתה של המדינה, הבינו ראשיה כי המודל המערב אירופי המדיני-כלכלי יהיה המתאים ביותר לביסוסה מחדש של ליטא כמדינה עצמאית ודמוקרטית תוך גישוש לכיוון האיחוד האירופי שהתהווה לו באותה עת. לאחר ביסוס הכלכלה וביצוע רפורמות רב-תחומיות מרחיקות שילבה ליטא את המודל השלטוני המערב אירופי על ליטא. בעקבות צעדים אלו, באוקטובר 2002 הוזמנה ליטא להצטרף לאיחוד האירופי, וחודש לאחר מכן גם לנאט"ו. בשנת 2004 הצטרפה רשמית לשני הארגונים. ממועד זה, הפכה ליטא למעשה לחברה מלאה באיחוד האירופי, כאשר תושביה וכל מי שזכאי לאזרחות הליטאית מקבל את כלל ההטבות האירופאיות. לאחרונה אף הצטרפה ליטא לשוק מטבע היורו:
לבדיקת זכאותכם לאזרחות ליטאית ולהתחלת תהליך התאזרחות:
כתבות ממולצות
לשכת המסחר ישראל-ליטא
il.mfa.lt
איגוד יוצאי ליטא בישראל
www.ilcci.org
משרד הפנים הליטאי
www.lithuanianjews.org.il
ליטא באתר האיחוד האירופי
www.vrm.lt/lit/English
השירות כולל סיוע וליווי באמצעות מומחים מקצועיים בהליך קבלת האזרחות ואינו מהווה ייעוץ משפטי או ייצוג משפטי. המידע המוצג באתר היינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ או המלצה מכל סוג שהוא.