רבים מאיתנו עונים באופן אוטומטי "אני פולני" כאשר אנחנו נשאלים מהו המוצא שלנו, האמנם?
משום מה, אנשים רבים ממוצא אשכנזי נוטים להכניס את עצמם לקטגוריה אחת כאשר הם נשאלים מהו המוצא שלהם –"אני פולני" תשובה זו ניתנת בקלות דעת תוך התעלמות מכך שייתכן והם בני מוצאים אחרים. תופעה זו נפוצה באופן במיוחד בקרב ישראלים אשר הינם למעשה ממוצא ליטאי. ליטא ופולין תפקדו בפועל כיישות מדינית אחת למשך יותר מ-200 שנים בין המאה ה-16 ועד המאה ה-18, תוך שגבולות האימפריה שהקימו כללו את השטחים עליהן קמו פולין, ליטא, אוקראינה, לטביה, אסטוניה ובלארוס בעידן המודרני. לאחר פירוק המדינה הפולנית-ליטאית המשותפת, השלטון בליטא הועבר לידי האימפריה הרוסית ולידי פרוסיה.
מלחמת העולם הראשונה טרפה את הקלפים ולאחר יותר ממאה שנים של שלטון אימפריאלי, ליטא שבה להיות מדינה עצמאית- נפלא? לא בדיוק… כל שטחה של הבירה וילנה נלקח מהמדינה הליטאית החופשית שהוקמה- למי השטח הועבר? לפולין. לאורך מלחמת העולם השנייה ועד 1990 רוסיה הסובייטית שלטה בליטא והשיבה לגבולותיה את הבירה ההיסטורית- וילנה. למעשה, יתכן מאוד וכי רבים מבין הישראלים שמגדירים את עצמם כ"פולנים" במוצאם, למעשה הם ליטאים- עובדה המזכה אותם בדרכון ליטאי-אירופאי יחד עם כל ההטבות הנובעות מכך. לכן, כדאי לבדוק טוב-טוב עם האימא, עם האבא, עם הדודה, עם הסבא או הסבתא מאיזה איזור, חבל ארץ, מחוז או עיר הגיעה המשפחה ארצה- יתכן מאוד שאתם זכאים.
גיליתם שאתם למעשה ממוצא ליטאי? לא בטוחים? צרו קשר ונברר יחדיו.
לבדיקת זכאותכם לאזרחות ליטאית ולהתחלת תהליך התאזרחות:
כתבות ממולצות
לשכת המסחר ישראל-ליטא
il.mfa.lt
איגוד יוצאי ליטא בישראל
www.ilcci.org
משרד הפנים הליטאי
www.lithuanianjews.org.il
ליטא באתר האיחוד האירופי
www.vrm.lt/lit/English
השירות כולל סיוע וליווי באמצעות מומחים מקצועיים בהליך קבלת האזרחות ואינו מהווה ייעוץ משפטי או ייצוג משפטי. המידע המוצג באתר היינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ או המלצה מכל סוג שהוא.