לאורך השנים, העם הליטאי יצר שפה קולינרית מבודלת המתבטאת במנות ייחודיות ובתרבות אוכל ייחודית. היהודים בליטא והנוצרים בליטא אוכלים כמעט את אותו האוכל (למעט חזיר) מי נתן למי את התפריט? לא ברור אבל בהחלט ניתן להגיד שהאוכל טעים באופן בלתי רגיל.
המטבח הליטאי נותן מקום של כבוד לתפוח האדמה המשתלב במנות רבות. מנה מפורסמת שנחשבת כמאכל הלאומי היא – צפליניאיי (Cepeliniai) על שום צורתו הדומה לצפלין. המאכל מורכב מתערובת של תפוחי אדמה טריים מגוררים יחד עם פירה היוצרים יחדיו בסיס בצקי אשר ממולא בבשר. צפליניאיי מוגש מבושל לצד שמנת חמוצה ושבבי בשר מעושן מטוגנים.
מנות נוספות המשלבות תפוחי אדמה הן פשטידות תפו"א, חביתיות תפו"א ממולאות בשר ומיני כופתאות תפו"א ממולאות בפטריות או בפירות יער. מנת תפו"א מיוחדת הינה נקניקיית תפו"א- נקניקיה צלויה העשויה מתערובת של פירה תפו"א ושומן.
מקום חשוב בתרבות האוכל הליטאית שמור לכופתאות (או בשמן בליטאי koldūnai ו- virtiniai). כופתאות אלו עשויות בצק במילוי סוגי בשר שונים, פטריות, פירות יער או גבינת קוטג'. ברוב המסעדות הליטאיות תוכלו למצוא שני מאכלים אותם הביאו לליטא קהילת הקראים: צ'יבורקי וקיבין ( čeburėkai ו- kibinai ). שני מאכלים אלו הינם מאפי בצק ממולאים בבשר בקר, עוף או כבש.
תחום בישול נוסף בקולינריה הליטאית הוא החביתיות. אין משפחה ליטאית שלא אוכלת חביתיות לפחות מספר פעמים בשבוע. חביתיות לרוב ממולאות בפירות העונה ומוגשות לצד שמנת חמוצה או לצד מיני ריבות וקונפיטורות. כל ארוחה ליטאית תיפתח תמיד בשלל מתאבנים שמורכבים ממיני דגים כבושים או מעושנים, פלטות נקניקים ובשרים מעושנים (לרוב בשר חזיר), וירקות טריים וכבושים פרוסים לפרוסות (לרוב בצל ירוק, צנונית, מלפפון, לפת, פטריות כבושות, כרוב כבוש ועוד).
כמו כן, למרק ולתבשילי הקדרה ישנו תפקיד חשוב בקולינריה הליטאית. כיוון שברוב ימות השנה שורר מזג אויר קר, המרק מקבל את תפקיד המזון המנחם. לליטאים 6 סוגי מרק עיקריים: מרק ירקות ושמנת, מרק בקר ובירה כהה, קדרות בשר צייד (חזירי בר, צבאים, דורבנים ואיילים), מרק פטריות יער ומרק עוף. מרק נוסף אשרש הינו הבולט במיוחד מבין המרקים הוא מרק סלק קר (šaltibarščiai) אשר מורכב משורש סלק מבושל, קפיר (ריוויון) עשבים ירוקים (בעיקר שמיר ובצל ירוק) ופרוסות ביצים קשות. מרק זה נצרך לאורך כל ימות השנה.
ככלל, הקולינריה הליטאית מתאפיינת בשימוש מאסיבי בעשבי תיבול, בעיקר שמיר, המשולב כמעט בכל מנה, בין אם לשם קישוט ובין אם כמצפן הטעם של המנה. במסגרת הקשר העמוק של הליטאים אל היער, ליקוט פטריות ושילובן במנות שונות הינו נפוץ.
כמו כן, ליטא ידועה במגוון רחב מאוד של בירות. כיום פועלות בליטא 84 מבשלות אזוריות המייצרות סוגים שונים של בירה תחת מותגים שונים. החל מבירת לאגר בהירה וקלה ועד בירת אייל כהה וכבדה בשיעור אלכוהול המתקרב ל-10%. מותג הבירה הנפוץ ביותר בליטא הינו UTENOS. לצד בירה, משקאות מזוקקים בליווי טעמי פירות או עשבים מהווים גורם משלים לכל ארוחה או סעודה.
לבדיקת זכאותכם לאזרחות ליטאית ולהתחלת תהליך התאזרחות:
כתבות ממולצות
לשכת המסחר ישראל-ליטא
il.mfa.lt
איגוד יוצאי ליטא בישראל
www.ilcci.org
משרד הפנים הליטאי
www.lithuanianjews.org.il
ליטא באתר האיחוד האירופי
www.vrm.lt/lit/English
השירות כולל סיוע וליווי באמצעות מומחים מקצועיים בהליך קבלת האזרחות ואינו מהווה ייעוץ משפטי או ייצוג משפטי. המידע המוצג באתר היינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ או המלצה מכל סוג שהוא.