בצפון ליטא, ליד העיר שאוליי (Šiauliai) שוכן אתר דתי ייחודי – גבעת הצלבים (Kryžių kalnas).
אתרים דתיים לרוב מוכרים ככנסיות קתדרלות או קפלות, אך גבעת הצלבים הוא אתר דתי מיוחד בהיותו מקום פתוח בו כל עולה רגל תורם לעיצוב ולפיתוחו של האתר. האתר מורכב מגבעה קטנה אשר באדמתה נעוצים מאות אלפי צלבים אותם מותירים עולי רגל ומהווים סמל לעוצמת האמונה הדתית, לזהות הליטאית ולמאבק לעצמאות.
ממועד הגעת הנצרות לליטא במאה ה-15, האיזור בו שוכנת גבעת הצלבים היה ידוע כמקום בו תושביו נעצו באדמה צלבים ככלי מגן מפני פלישות של צבאות זרים ופורעי חוק. ב-1831 התחזקה מסורת זו בעקבות נפילתם של ליטאים במאבק כנגד שלטון האימפריה הרוסית. האתר הפך למעשה לגלעד ולסמל עבור הליטאים ששאפו לחופש מתוך אמונתם.
החל משנות ה-40, ליטא הוחזקה תחת הכיבוש הרוסי הסובייטי. כנסיות ומיסיונים נסגרו, הפולחן הדתי נאסר ואלו שהחזיקו באמונה דתית נרדפו ע"י המשטר. נוצרים ליטאיים נאלצו לקיים את פולחנם הדתי בסתר וגבעת הצלבים נותרה כמעין שריד לאמונתם הדתית.
בשנות ה-60, קצינים מקרב הממשל הסובייטי הורו לנקות את שטח הגבעה מהצלבים שננעצו בה. מדי שבוע היו מגיעים חיילים אל השטח ומשרשים ממנו את הצלבים. האוכלוסייה המקומית, כמחאה, היו יוצרים ומציבים שוב ושוב צלבים על הגבעה ובכמויות הולכות וגדלות. המשטר הסובייטי הציב כלים צבאיים ולפרקים אף גידר את השטח אך ללא הצלחה- הצלבים היו מוצאים את דרכם בחזרה אל הגבעה.
ליטאים רבים עונו והומתו לנוכח רצונם להחזיק באמונתם הדתית ולנוכח הצבת הצלבים על פני הגבעה, אחרים נאסרו וליטאים רבים אף הוגלו לסיביר כנגד צעדיהם.
הצלבים, והצבתם על פני גבעת הצלבים הפכו לסמל אמוני עוצמתי של תושבי ליטא כנגד הדיכוי הסובייטי ובעד חופש לאומי וחופש אמוני ודתי. בשנות ה-80 הרדיפה אחר מאמינים נוצרים בליטא תמה והצלב הפך לסמל ההוקרה להתגשמות התפילות של המקומיים לחופש ולעצמאות.
מעת סיום הרדיפה ועד היום, גבעת הצלבים מטופחת וגדלה מדי יום ע"י מיליונים של עולי רגל בני כל הדתות, ליטאים ושאינם ליטאים אשר עולים לרגל ופוקדים את המקום בכדי להביע סולידריות עם העם הליטאי ואמונתו.
באי המקום חווים חוויה רוחנית מיוחדת נוכח הסביבה השוממת, מאות אלפי הצלבים וקול התפילה החרישית של המאמינים.
גבעת הצלבים שוכנת 15 קילומטרים צפונית לעיר שאוליי וניתן להגיע אליה ברכב או באמצעות אוטובוס היוצא מתחנת האוטובוסים המרכזית של שאוליי.
לבדיקת זכאותכם לאזרחות ליטאית ולהתחלת תהליך התאזרחות:
כתבות ממולצות
לשכת המסחר ישראל-ליטא
il.mfa.lt
איגוד יוצאי ליטא בישראל
www.ilcci.org
משרד הפנים הליטאי
www.lithuanianjews.org.il
ליטא באתר האיחוד האירופי
www.vrm.lt/lit/English
השירות כולל סיוע וליווי באמצעות מומחים מקצועיים בהליך קבלת האזרחות ואינו מהווה ייעוץ משפטי או ייצוג משפטי. המידע המוצג באתר היינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ או המלצה מכל סוג שהוא.