בואו להכיר את הגאון רבי אליהו (מתוך: יחיד בדורו: הגאון מווילנה – דמות ודימוי / עמנואל אטקס)
הרב אליהו בן שלמה זלמן, מי שנודע ברבים בכינוי "הגאון מווילנה" או הגר"א (הגאון רבי אליהו) נולד, חי ופעל בווילנה במאה ה-18. הגאון זכה לסמכות יוצאת דופן עוד בימי חייו. אפילו בקרב יריביו, מנהיגי החסידות שנרדפה על ידו, היו כאלה שהכירו במעמדו כגדול הדור ואף החשיבו אותו כיחיד בדורו. לרוב יחסו את תכונותיו לעילאיות כשם שהיו תכונותיהם של חכמי התלמוד.
הגאון מווילנה לא נשא בכל מישרה רשמית- הוא לא שימש כיישות רשמית ברבנות ולא עמד בראש ישיבה . התלמידים שלמדו תורה מפיו היו מעטים, ואף אלה לא היו תלמידים במובן המקובל, אלא היו אלה תלמידי חכמים מקובלים שביקרו אצלו מעת לעת או שהו תקופה מסוימת במחיצתו. בנוסף לכך, כתביו של הגר"א נדפסו רק לאחר מותו.
למרות שמידת החשיפה של הגאון לציבור הרחב הייתה מועטה ביותר הוא נהיה לידוע ולמפורסם בעקבות יכולות הלמדנות, הפסיקה, השינון והידע הנרחב אשר משך תלמידים לשמוע תורה מפיו. הגאון הקים סמוך לביתו בית מדרש קטן אליו הגיעו תלמידי הרבנים הבשלים להעמקת לימודי התורה.
הגאון הסתייג מדרכי לימוד שבהן החריפות השכלית הפכה מטרה בפני עצמה. הוא תבע מתלמידיו ללמוד מתוך מחויבות לאמת ולהימנע מקושיות ומתירוצים שאינם חיוניים לבירור סוגיות הלכתיות. כמו כן, היה נוהג לחקור אחורנית את מקורות הפסיקה והכתיבה של חז"ל בכדי להעמיק ולהרחיב את הדיונים הלכתיים.
כמו כן, הגאון הביע התנגדות עזה לתנועת החסידות באומרו כי יש בה מן הטומאה. הפולמוס בו התנגד לתנועת החסידות הוביל בין היתר להיפרדות וליצירת מחנה "המתנגדים" המוכר בקרב היהדות החרדית. הגאון רבי אליהו נפטר בווילנה ב-1797, תוך שהוא מותיר אחריו עשרות תלמידים חכמים אשר המשיכו להוביל הלאה את משנתו.
לבדיקת זכאותכם לאזרחות ליטאית ולהתחלת תהליך התאזרחות:
כתבות ממולצות
לשכת המסחר ישראל-ליטא
il.mfa.lt
איגוד יוצאי ליטא בישראל
www.ilcci.org
משרד הפנים הליטאי
www.lithuanianjews.org.il
ליטא באתר האיחוד האירופי
www.vrm.lt/lit/English
השירות כולל סיוע וליווי באמצעות מומחים מקצועיים בהליך קבלת האזרחות ואינו מהווה ייעוץ משפטי או ייצוג משפטי. המידע המוצג באתר היינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ או המלצה מכל סוג שהוא.